Integració social

TERÀPIA PER A PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL A TRAVÉS DEL PATINATGE SOBRE GEL

Teràpia per a persones amb diversitat funcional a través del patinatge sobre gel

PROJECTE "PATINATGE PER A TOTS" DESENVOLUPAMENT D'ACTIVITATS PER A XIQUETS I JÓVENS EN RISC D'EXCLUSIÓ SOCIAL A TRAVÉS DEL PATINATGE SOBRE GEL

Projecte desenvolupament d'activitats de patinatge sobre gel per a xiquest i jóvens amb risc d'exclusió social

PROJECTE ESQUÍ ALPÍ: SEMINARI ESPORT ADAPTAT

A través de la realització d’un seminari d’adptació, els monitors de la Federació d’esports d’hivern de la Comunitat Valenciana, han lograt una formació adecuada per a treballar com esportistes amb diferentes discapacitats. A més, han pogut desenvolupar les diferentes habilitats necesaries per a trebajjar amb els materials específics.

La  Federaciño d’esports d’hivern de la Comunitat Valenciana va iniciar, el passat hivern, les activitats del programa CESG INTEGRA per a la integració esportiva als esports d’hivern de esportistes amb diversitat funcional. Un dels actes benèfics i de promoció d’esta iniciática altruista va ser la celebració el passat divendres 26 d’agost d’un concert al claustre de l’antiga hotatgeria del Santuari de la Verge de la Vega (Alcalà de la Selva).

La Federació d'Esports d'Hivern de la Comunitat Valenciana progressa en el seu programa CESG INTEGRA dedicat esportistes amb diversitat funcional. Jaime Almenar, actual campió d'Espanya absolut de la seua modalitat s'integra en el nostre equip de competició. En enllaç del vídeo, es pot veure la seua actuació en Sierra Nevada durant els campionats d'Espanya en 2012. (https://youtu.be/qFjVomraQO8 min. 1:34 i 3:33)

A més, s'ha iniciat un nou programa enfocat a l'esport adaptat el principal objectiu del qual és el poder iniciar en l'esport d'hivern a tots els col·lectius especials. En este cas, s'ha plantejat el cridat "bautismo de nieve". A través d'este projecte, basat en activitats que ja es realitzen en les pistes de neu de Terol, aconseguim incloure en estes a tots els discapacitats que tinguen interés a aprendre un nou esport, que s'interessen per l'esport d'hivern.

La neu de Terol es un lloc ideal per aprendre a esquiar, gracies a la configuración de les seues pistes, amb suaus descens ue faciliten el aprenentatge i ajuden a prendre confiança els primers diez sobre els esquís. 

ACTIVITATS PER A PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL

La practica de l’esqui alpí adaptat es sempre una experiencia enormement gratificant per a persones amb discapacitat. L’esquí, a més, suposa un nou desafiament per a estos esportistes i una oportunitat d'aplicar totes les habilitats adquirides en un entorn de total normalització, junt amb persones sense deficiències. Les persones a qui van dirigides engloben els quatre perfils de diversitat funcional més rellevants: deficients visuals, grans amputats, paràlisi cerebral i paraplegies.

Les activitats realitzades durant esta temporada van estar dirigides a la formació dels professors i entrenadors de la FDICV i quant als participants, a dos perfils esportius fonamentalment:

  • Iniciació, baptismes de neu.
  • Perfeccionament i integració d'esportistes actius tant en l'esquí, com en altres disciplines (com és el cas del campió d'Espanya d'alpí Jaime Almenar).

La FDICV, junt amb el Club d'Esquí Serra de Gúdar, en l'organització d'una jornada en l'Estació d'Esquí de Valdelinares amb el Ballet Vale+ de València, jóvens amb paràlisi cerebral.

La formació dels tècnics i professors resulta essencial. Per a això, es va realitzar un curs de perfeccionament de la instrucció del professorat en l'ensenyança de l'esquí alpí a persones amb diversos graus de paraplegies i a l'ús de les cadires monoesquí i dualesquí. La Federació d'Esports d'Hivern de la Comunitat Valenciana va col·laborar amb la formació de tres professors del seu comité tècnic, facilitant la seua titulació com a Tècnics en Esquí Adaptat Nivell I en el curs celebrat a l'abril de 2017 en l'Estació d'esquí de Sierra Nevada i portat avant per la Federació andalusa d'Esports d'Hivern.

La FDICV projecta per a la pròxima temporada 2017-18 la creació d'un equip de competició d'alpí adaptat a través de l'activitat dels seus clubs federats i en col·laboració amb FESA (la Federació d'Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana) . Els entrenaments físics se centraran durant el present any en les instal·lacions del Poliesportiu de Beteró a València i els específics de pista en l'estació d'Esquí de Valdelinares després de la seua obertura al novembre.

A més, està prevista l'adquisició de material específic d'esquí per als participants.

ACTIVITATS D'INTEGRACIÓ SOCIAL

Dins de les activitats programades per la FDICV, l’Equip Mushingfacil Protecnia, en col·laboració amb la fundació Arcos del Castillo i la Conselleria de Igualtat i Polítiques inclusive, dins del projecte Nous Amics, desenvolupem un programa de captació de jovens procedents d’un dels seus centres de acollida de formació especial amb problemas d’integrció social interessats en l’esport del Mushing. Estes classes teórico-pràctiques d’iniciació a l’esport del Mushing s’estan desenvolupant a les ciutats d’Elx (Alacant) i Navalon, Camping les Carasoles (València).

L’objectiu es que apleguen a coneixer l’esport i els valors que porten la practica del Mushing, como son:

  • A nivel personal: amistat, cooperación, treball i espírit d’equip, espírit de sacrifici, deportivitat i joc net.
  • A nivel natura: cuidar l’entorn, respecte de la flora i la fauna, natura, etc.
  • A nivel dels nostres amics canins: atenció, autoestima, compromis, responsabilitat, etc.

Amb això pretenem fomentar la pràctica del Mushing, ensenyant a les persones a disfrutar del seu gos a través de l'esport i per consegüent, crear consciència de l'atenció i de la responsabilitat que han de procurar a la seua mascota. Els jóvens que estan participant en esta activitat són, majoritàriament, del Centre d'Acollida de Menors Baix Vinalopó, Centre d'Acollida de Formació Especial (CAMFE) . El Projecte Nous Amics, està dedicat al rescat d'animals abandonat, brindant-los una segona oportunitat, atenció veterinària i traslladats a refugi per a la seua posterior recuperació. Els Gossos seleccionats per a este programa procedixen de la protectora d'animals i plantes, Adoptamics, ubicada a Novelda, Mig Vinalopó, Alacant.

A mes, contem amb la col·laboració de l’empresa Gravity-Scooters, que aporten materials.

Alguns dels temes que s'impartiran seran: El compromís dels gossos, com triar el teu amic, el treball diari amb els gossos, alimentació i educació canina, com iniciar els nostres gossos, higiene canina, principis de l'esport del Mushing, material de Mushing, etc.

La nostra premissa fonamental és fomentar la pràctica del Mushing ja siga corrent, amb bicicleta, etc. però sempre respectant, disfrutant i tractant de forma amable als nostres amics canins, tenint en compte tot les necessitats que ells requerixen.

 

­